Неможливо уявити собі завершення зими без традиційного масляного тижня, за який кожен справжній українець встигає з’їсти таку кількість смачних млинців, що вистачить на весь рік. А чи знаєте ви, що Масляна – це одне з найдавніших слов’янських свят, тому що бере свій початок ще з дохристиянських часів, у період поклоніння язичницьким богам?
Масляна символізувала прихід весни та пробудження природи. Древні слов’яни відзначали “проводи зими” та початок весни і весняного землеробства. В цей день вшановували Сонце, яке несло тепло і пробуджувало природу, тому й готували жертовний хліб, схожий на це небесне світило – млинець. Стародавні слов’яни вірили, що разом з круглим, рум'яним млинцем вони з'їдають частинку тепла і могутності небесного світила. На Русі млинці готувались в круглих глиняних пательнях із зубчатими краями й прокресленим по глині хрестом – знаком сонця.
Учні нашої школи вирішили підтримати традиції предків і 14 лютого відзначили Масляну. Лунали веснянки у виконанні фольклорного аматорського ансамблю "Козачка" та юних козачок-дівчаток. А на останок смачні млинці з ароматним чаєм.
Нехай в масляному багатті разом з опудалом зими згорають всі ваші негаразди, прикрості й образи! Бажаємо веселої, щасливої і ситої Масляної!





Немає коментарів:

Дописати коментар